Vinbjergsnegl (helix pomatia)
Vinbjergsneglen er Europas største husbærende snegl, og kan opnå en højde på ca. 5 cm og en bredde på 4 cm. Dens kendetegn er størrelsen på de voksne snegle, og dens hus er typisk lysegult, lysebrunt eller gråligt. Sneglehuset har typisk en 4-5 vindinger. Selve sneglen er meget lys i det, gerne i grålige, brunlige nuancer.
Vinbjergsnegle holder mest til i Østjylland, og det østlige Danmark, men man støder ind i mellem på populationer andre steder i landet. Fælles er det dog at sneglene typisk er udsat i området.
Sneglene holder typisk til på bakker, skrænter, i krat og ind i mellem også i danske haver.
Kan ikke forveksles med dræbersnegle
Vinbjergsnegle er umulige at forveksle med dræbersnegle, af den simple årsag at det er en husbærende / skalbærende snegl, hvor dræbersneglen hører til gruppen af snegle uden huse.
Til gengæld kan vinbjergsneglen nemt forveksles med den plettede voldsnegl, som er invasiv, og opfordres bekæmpet af Miljøstyrelsen.
Der er dog visse forskellige på de to arter, som du kan bruge til artsbestemmelsen. Vinbjergsneglen er ofte større, har et lysere hus på ryggen, og mønstret på huset er oftest lige streger. Voldsneglen hus er mørkere og har mere buede og plettede tværstriber som mønster.
Vinbjergsneglene kan spises
Vinbjergsnegle hører til den gruppe af snegle som kan spises, og anses flere steder i verden for at være en delikatesse. Sneglene opdrættes derfor flere steder i sneglefarme, med henblik på salg til fødevareindustrien og restauranter.
Sneglen er fredet i Danmark
Du skal være opmærksom på at vinbjergsnegle er fredet i Danmark. Den er dog ikke totalfredet, så du må ikke indsamle vinbjergsnegle med henblik på salg, men kun til eget forbrug. Naturstyrelsen anbefaler dog at man samler snegle ind fra flere lokationer, så du ikke udrydder en hel population, hvis du får lyst til at eksperimentere med snegle i køkkenet.
Velkommen gæst i haven
Vinbjergsneglen er typisk en velkommen gæst i haven, da den ikke anses for at være skadesvoldende på køkkenhave og prydhave. Sneglene spiser plantedele, både friske og rådnende, nedfalden frugt og mindre døde dyr. Sneglene tager kun sjældent grøntsager og afgrøder, og har slet ikke samme glubende appetit som dræbersnegle.
Endvidere spiser vinbjergsnegle dræbersnegleæg, og kan på den måde være med til at holde en bestand af dræbersnegle lidt nede.